“Grundvandshelikopteren”


Nu kommer den igen!

Mon ikke alle i Lisbjerg-området har set den – helikopteren, flyvende med en underlig sekskantet tingest, hængende i tovværk. Nogle er måske helt holdt op med at kigge efter den, de ved bare at den er der, og at den nok kommer igen om et par dage. Enkelte har været irriteret over den gentagne overflyvning og mener, at ”de da snart må være færdige med at opmåle landskabet eller undergrunden, eller hvad det end er, de måler konstant”.

Helikopteren er hyret ind af firmaet SkyTEM, der har hovedkontor i Lisbjerg Erhvervspark og datterselskaber i Canada, Australien og Sydafrika. Udstyret under helikopteren er bygget hos SkyTEM, og teknik og metode er udviklet i samarbejde med geofysikere fra Aarhus Universitet. Metoden benævnes SkyTEM-metoden, TEM står for Transient Electromagnetics.

Og hvad er det så dette monstrum kan? Den anvendes til kortlægning af undergrunden; specielt kortlægges grundvandsmagasiner, mineralforekomster og emner af geoteknisk karakter. 95% af produktionen eksporteres. På det seneste har man løst opgaver i USA, Australien, Canada, Brasilien, Sverige og Sydafrika. Men hvorfor så disse mange overflyvninger her i området? Forklaringen er, at instrumenterne skal testes og kalibreres, før de sendes på opgaver i udlandet, fortæller Marketingkoordinator Kirsten Ulsig.

Rammen under helikopteren lavet af kulfiber eller kompositmaterialer har en størrelse på 340 m2. SkyTEM-metoden beskrives som et unikt måleudstyr med en meget høj præcision. Teknikken bliver løbende videreudviklet og forfinet. (ww)

 

Flyvning over Aarhus N (Foto: SkyTEM)

(Foto: Wolfgang W.)